Comunicat de presă

Principala > Activitate > Comunicat de presă > Fundaţia pentru o Democraţie Modernă, lansată la Chişinău
02.10.2017 11:24

Fundaţia pentru o Democraţie Modernă, lansată la Chişinău

Fundaţia pentru o Democraţie Modernă, lansată la Chişinău
Fundaţia pentru o Democraţie Modernă, o iniţiativă a unui grup de experţi şi lideri de opinie din Republica Moldova, ce împărtăşesc valori de centru-stânga în spirit pro-european, a fost lansată astăzi la Chişinău, în prezenţa reprezentanţilor clasei politice, ai mediului academic, analiştilor politici, mass-media.

Cristina Bălan, preşedintele FDM, a declarat că noua organizaţie are un obiectiv important de a contribui la dezvoltarea societăţii civile şi a clasei politice din Moldova, prin asigurarea unei platforme largi de dialog şi resetarea percepţiilor legate de natura şi scopurile politicii de centru-stânga. ”Alături de experţii şi liderii de opinie din Republica Moldova, care împărtăşesc aceleaşi viziuni progresiste şi valori europene, ne propunem să identificăm, să adaptăm şi să facilităm implementarea celor mai bune practici occidentale, care ne vor ajuta să scoatem Republica Moldova din starea de veşnică tranziţie şi să o ducem în rândul statelor occidentale dezvoltate. Pentru asta, avem nevoie de implicarea tuturor celor care nu sunt indiferenţi de ce se întâmplă în ţara noastră”, a punctat Cristina Balan.

Preşedinta FDM a mai adăugat că Fundaţia şi-a propus să vorbească deschis cu partenerii străini atât despre reuşitele Moldovei pe calea integrării europene, cât şi despre restanţe. ”Ne propunem să fim cei care vom transmite semnalele venite de la partenerii externi. Deja avem multe reacţii de care trebuie să ţinem cont, să le analizăm şi să le facem publice cu orice ocazie”, a adăugat Cristina Balan.

Principalele proiecte FDM, atât pe plan intern, cât şi extern, vor fi de formare pentru factori politici şi decizionali, în special pentru tânăra generaţie de lideri de centru-stânga, schimburi de experienţă cu fundaţii internaţionale, dezvoltarea de rapoarte şi analize, organizarea de conferinţe şi dezbateri pe teme de actualitate.

Vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, formaţiune care se poziţionează pe eşichierul de centru-stânga, a salutat lansarea acestei iniţiative, Fundaţia pentru o Democraţie Modernă fiind prima organizaţie neguvernamentală din ţara noastră care ia la baza activităţii sale o ideologie. ”Este un proiect care vine în premieră, pentru a educa valorile social-democrate în societatea moldovenească. În Moldova mai persistă ideea că social-democraţia este o emanare a fostului sistem comunist. Or social-democraţia are idei şi valori proprii, care s-au conturat printr-o luptă grea pe parcursul istoriei. Şi pe plan extern, contribuţia FDM o văd de importanţă majoră pentru a ajuta Moldova pe calea sa europeană”, a punctat vicepreşedintele PDM.

Preşedinta Organizaţiei de Femei a PDM, Valentina Buliga, şi-a exprimat încrederea că această Fundaţie, după exemplul fundaţiilor similare europene, poate contribui la sporirea încrederii femeilor în posibilităţile lor de a se implica în politică şi de a influenţa viaţa societăţii.

Istoricul şi comentatorul politic, Anatol Ţăranu, a salutat, de asemenea, lansarea Fundaţiei, opinând că experienţa Germaniei sau a României în acest domeniu ar putea fi aplicată cu succes şi în Moldova. ”Dacă veţi ţine cont de obiectivele propuse, aveţi posibilitatea să ajutaţi foarte mult la promovarea social-democraţiei din Moldova. Suntem o ţară săracă, în care social-democraţia nu îşi joacă rolul pe deplin. Atunci când vom avea partide social-democrate autentice puternice, ţara noastră nu va mai fi codaşă în Europa. Cu regret, nu avem prea mulţi experţi în domeniu, iar o expertiză veritabilă în acest sens este binevenită”, a afirmat Ţăranu.

”Este bine că se extinde axa civică. O mare problemă a tranziţiei este depresia socială profundă, care persistă în regiune şi în Republica Moldova. În acest context, societatea civilă are un rol important – să creeze condiţii pentru dezvoltare prin formarea acestui climat de consolidare a societăţii în promovarea anumitor valori”, a argumentat analistul politic Roman Chircă.

Lansarea Fundaţiei a fost salutată şi de reprezentanţii mediului academic ”Este plauzibil mesajul promovat de noua Fundaţie că locul Republicii Moldova este în UE şi cu toţii visăm ca ţara noastră să devină o vitrină strălucitoare a UE”, a punctat Prorectorul Universităţii de Studii Europene din Moldova, Valeriu Cerba.