Evenimente FDM

Principala > Activitate > Evenimente FDM > Raport către Comitetul Relaţii Externe al Senatului SUA: Asaltul Rusiei asupra democraţiei în Europa
11.01.2018 12:42

Raport către Comitetul Relaţii Externe al Senatului SUA: Asaltul Rusiei asupra democraţiei în Europa

Raport către Comitetul Relaţii Externe al Senatului SUA: Asaltul Rusiei asupra democraţiei în Europa
Un amplu raport lansat pe 10 ianuarie curent de către un grup de senatori democraţi din Statele Unite ale Americii prezintă în detaliu formulele prin care Federaţia Ruse caută să submineze democraţiile europene şi oferă o serie de recomandări pentru contracararea atacurilor ruseşti.

Raportul cuprinde menţiuni despre mai mult de 20 de ţări europene din Vest şi din Est, inclusiv Republica Moldova. În raport se prezintă diverse instrumente şi tehnici de agresiune ale Federaţiei Ruse în ţările europene, operaţiuni care durează de mai mulţi ani de zile şi presupun finanţarea unor grupuri politice extremiste sau pro-ruse, utilizarea resurselor energetice în scop de şantaj, semănarea discordiei în societate, campanii de dezinformare în mass-media tradiţională şi pe reţele sociale, influenţarea proceselor electorale, atacuri cibernetice, operaţiuni militare şi tentative de asasinat.

Referirile din raport privitoare la Republica Moldova subliniază sprijinul Rusiei pentru partidele pro-ruse, indicând în acest sens Partidul Socialiştilor şi reamintind victoria candidatului PSRM în alegerile prezidenţiale din 2016. De asemenea, este reamintită susţinerea pentru mişcările separatiste din Moldova, dar şi din Ucraina sau Georgia. În raport se face referire şi la susţinerea unor organizaţii neguvernamentale care exprimă atitudini favorabile Rusiei, fiind nominalizate Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia drept ţările în care asemenea finanţări de la Moscova ajung cu prioritate.

Raportul solicită ca Statele Unite ale Americii să ia măsurile necesare pentru susţinerea ţărilor europene, inclusiv contracararea dezinformării promovate de Rusia, întărirea instituţiilor democratice atât din ţările UE cât şi din cele care urmăresc aderarea la UE, utilizarea mai bună a organismelor internaţionale existente pentru a răspunde ameninţărilor ruseşti, combaterea mai puternică a schemelor de spălare de bani, sprijinirea creării alternativelor energetice pentru ţările europene care urmăresc acest lucru.

https://www.foreign.senate.gov/imo/media/doc/FinalRR.pdf