Evenimente FDM

Principala > Activitate > Evenimente FDM > Manifest pentru o Moldovă modernă!
02.10.2017 10:30

Manifest pentru o Moldovă modernă!

Manifest pentru o Moldovă modernă!
Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Valorile în care credem şi proiectul dezvoltării, modernizării şi democraţiei liberale pe care îl asumăm pentru ţara noastră presupun o relaţia aprofundată cu partenerii noştri din Bruxelles şi Berlin, din Paris şi Washington. Moldova trebuie să iasă cu succes din tranziţia către democraţie şi stat de drept, să lase în urmă mlaştinile geopolitice în care a fost prinsă fără voia sa şi să facă opţiuni clare.

Vocile pro-europene trebuie să se audă mai mult în Republica Moldova, tocmai pentru că bătălia este departe de a fi câştigată. Mai mult ca niciodată, Moldova are nevoie de forţe politice şi de o societate civilă progresiste şi pro-europene. Pentru prea mult timp, stânga în ţara noastră a fost reprezentantă de cei care resping apropierea de Europa şi promovează deschis o opţiune strategică lipsită de orizont şi perspective. A venit timpul ca intelectualii, activiştii şi profesioniştii care împărtăşesc idealurile egalităţii şi solidarităţii europene să fie mai activi în viaţa noastră publică, să definească şi să apere Alternativa.

Fundaţia pentru o Democraţie Modernă îi aduce împreună pe antreprenorii civici cu valori de stânga din ţara noastră. Vrem să reuşim acolo unde alţii nici nu au încercat şi să fim o platformă de dialog, un laborator de idei şi un vehicul de mobilizare pentru toţi cei care au o viziune socială, de centru-stânga privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Credem în dialog, transparenţă şi participare - împreună suntem mai puternici şi, printr-o dezbatere onestă şi argumentată, putem pune pe masa decidenţilor politici acele idei şi soluţii care să atenueze deficitul de încredere şi competenţă care afectează democraţia noastră. Vrem politicieni responsabili şi vizionari, capabili să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi exigenţelor globalizării şi interdependenţei.

Credem în valoarea parteneriatelor şi vrem să lucrăm alături de toţi aceia - partide politice, organizaţii civice şi non-guvernamentale, sindicate şi patronate, parteneri externi - care se regăsesc în obiectivele noastre. Proiectul nostru este unul politic fără a fi partinic - considerăm că implicarea în politică, la toate nivelurile, trebuie încurajată, iar cei care fac acest pas trebuie, înainte de a da seamă pentru rezultatele lor, încurajaţi şi sprijiniţi cu expertiza care există în societatea civilă.

Credem în rezultate şi în rolul central al guvernanţilor de a lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Suntem cu toţii mai bine nu atunci când cei mai avuţi îşi mai deschid un cont la bancă, ci atunci când o familie nu-şi mai pune problema mesei de seară, când o mamă singură îşi trimite liniştită copilul la şcoală, când tinerii fără posibilităţi îşi pot face un viitor prin munca lor, iar bătrânii pot avea un trai liniştit după zeci de ani de activitate.

Credem într-un stat inteligent şi implicat, care furnizează servicii publice de calitate şi care, în acelaşi timp, reduce birocraţia şi este alături de investitorii privaţi, fie ei moldoveni sau străini. Milităm pentru infrastructură şi servicii de educaţie, sănătate şi justiţie care îi ajute cu adevărat pe cetăţenii noştri să-şi atingă potenţialul.

Credem în democraţie, justiţie şi stat de drept, în egalitatea în faţa legii şi în consolidarea democraţiei noastre pentru a da o voce şi o şansă tuturor. Fără privilegii, fără discriminări, fără prejudecăţi.

Credem în independenţă şi suveranitate, în regulile şi normele internaţionale, în dreptul fiecărui stat de a-şi stabili singur calea şi de a se bucura de ordine şi pace. Milităm pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin respectarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova.

Credem în rolul deosebit al moldovenilor din diaspora de a contribui la consolidarea economiei şi democraţiei noastre. Vrem să îi avem alături în acţiunile pe care le organizăm şi în stabilirea propunerilor pe care le vom înainta decidenţilor politici centrali sau locali.

Pe toţi aceia care cred şi simt la fel, care vor să ia în propriile mâini proiectul integrării solidare a Republicii Moldova în Europa, îi aşteptăm alături de noi. Împreună dezvoltăm Moldova!