Evenimente FDM

Principala > Activitate > Evenimente FDM > Introducerea conceptului de vector european în Constituţia Republicii Moldova
24.11.2017 10:15

Introducerea conceptului de vector european în Constituţia Republicii Moldova

Introducerea conceptului de vector european în Constituţia Republicii Moldova
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană trebuie să fie prevăzută de Constituţie, iar modificare Legii Supreme este perfect legală. Acestea sunt câteva dintre concluziile experţilor care au participat la dezbaterile publice cu tema “Introducerea conceptului de vector european în Constituţia Republicii Moldova: interes naţional sau oportunitate politică”, organizate de Fundaţia pentru o Democraţie Modernă în parteneriat cu Centrul de Expertiză pentru Democraţie.

De asemene, politologii şi experţii în drept constituţional, prezenţi la eveniment, au punctat că modificarea Constituţiei în acest sens este perfect legală şi nu contravine prevederilor Legii Supreme.

Mai mult, participanţii la evenimentul organizat de Fundaţia pentru o Democraţie Modernă cred că această iniţiativă va consolida relaţiile şi va spori încrederea partenerilor din vest.

Vitalie Gamurari, membru al Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă şi al Centrului de Expertiză pentru Democraţie:
Introducerea conceptului vectorului european Republicii Moldova nu este nici de aproape o ideologie. S-a văzut foarte clar că nu contravine prevederile constituţionale.

Valeriu Cerba, Vicerector al Universităţii de Studii Europene:
În condiţiile în care Republica Moldova se află într-o tranziţie continuă, aceasta idee nobilă de a introduce integrarea europeană în Constituţia Republicii Moldova poate deveni pentru ţara noastră un obiectiv naţional.

Victor Juc, Profesor Universitar, Academia de Ştiinţe a Moldove:
Această iniţiativă trebuie să fie abordată ca un factor mobilizator, ca un mecanism care să mobilizeze energiile sociale pentru modernizarea Republicii Moldova în context că are de parcurs mai multe trepte până a deveni stat membru".