Evenimente FDM

Principala > Activitate > Evenimente FDM > Interviu cu preşedintele fundaţiei, Cristina Balan
02.10.2017 11:10

Interviu cu preşedintele fundaţiei, Cristina Balan

Interviu cu preşedintele fundaţiei, Cristina Balan
- Cum vedeţi dezvoltarea Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă în decursul următorului an?
- Sperăm să facem cunoscută Fundaţia şi obiectivele sale sociale şi educaţionale la scară cât mai largă, implementând proiecte de impact, în parteneriat cu fundaţii de stânga din Uniunea Europeană, dezbateri calitative şi producere de conţinut valoros. Vrem să punem pe masa oamenilor politici actuali şi viitori viziunea societăţii civile de centru-stânga, pentru a contribui la soluţionarea problemei inegalităţii sociale, ce se manifestă în toate compartimentele vieţii. Concret, vom coopera cu oameni aparţinând mediului academic, dar şi cu cetăţenii implicaţi în general, pentru a iniţia dezbateri, programe de instruire, grupuri de gândire.

- Care sunt domeniile pe care vă veţi axa prioritar?
- Priorităţile noastre vor decurge din orientarea pro-europeană şi din valorile de centru-stânga pe care le împărtăşim. Ne vom preocupa prioritar de reducerea inegalităţilor când vine vorba despre accesul la educaţie şi alte servicii sociale, drepturile pe piaţa muncii (în ţară şi în afară), drepturile femeilor şi minorităţilor, plus alte teme de interes imediat. Republica Moldova trebuie să internalizeze integrarea europeană ca şansă de reducere a diferenţelor sociale şi de consolidare a unei societăţi moderne şi solidare.

- Cum vedeţi cooperarea cu diaspora?
- În diaspora moldovenească trăiesc o mulţime de oameni de calitate, care vor avea un cuvânt mai semnificativ de apus odată cu alegerile din anul 2018. După cum ştiţi, noul Parlament va include şi reprezentanţi ai diasporei. De aceea credem că este important să începem încă de pe acum un dialog cu aceşti oameni, să cunoască problemele noastre mai în detaliu şi să ne împărtăşească soluţii văzute şi trăite în ţările în care ei se află.

- Stânga europeană a pierdut mult teren în alegerile din ultimii ani, cel mai recent exemplu fiind alegerile din Germania, încheiate cu înfrângerea SPD. De ce credeţi că aceste idei mai pot avea încă succes în rândul oamenilor?
- Valorile de centru stânga sunt o soluţie pentru Republica Moldova. Avem nevoie de o societate mai solidară, de oportunităţi egale pentru toate categoriile de oameni şi de un stat bine organizat, capabil să facă faţă tuturor provocărilor. Este adevărat că stânga europeană a făcut câţiva paşi înapoi în ultimii ani, soluţiile propuse de aceste partide nemaifiind aliniate întotdeauna cu priorităţile oamenilor, dar şi pe fondul unor provocări sociale enorme. De aceea vom învaţa din lecţiile Vestului şi vom privi în primul rând la nevoile Republicii Moldova. Noi credem că stânga europeană are viitor, cât timp vom fi gata să ne aliniem cu toţii ca idei şi abordare.

- Credeţi că oamenii politici actuali vor aplica ideile produse de FDM?
- Oamenii politici au datoria să asculte întotdeauna oamenii, iar când aceştia produc idei şi iniţiative, răspunsul din partea guvernanţilor nu va întârzia să apară. În acelaşi timp, suntem convinşi că putem reprezenta o alternativă la mesajele auzite până acum, nu ne propunem să acaparăm întregul dialog social politic, sperăm să aducem o contribuţie valoroasă şi să schimbăm uşor uşor ideea că stânga reprezintă ceva negativ şi depăşit, asociat cu vechiul regim. Stânga pro-europeană poate exista cu succes în Republica Moldova.